Monday, January 10, 2011

tranung bahasa kedua tebaik dunia......



                                       ....... bangganya aku jadi ank jati terengganu.......

jeng..jeng..jeng....aku rsa mcm nak cte pasal loghat ngri kesayangan n jga tempat aku dilahirkan yg diberi nama terengganu darul iman...asal nama terengganu ialah 'taring anu' dan 'terangan nu'....taring anu?plikkan bunyinya..huhuhu.... Kisah asal nama Terengganu ini melibatkan penduduk luar Terengganu ( Kelantan dan Pahang ) dan juga dari penduduk Terengganu sendiri. " Terangnya ganu " ini dikaitkan pula dengan peristiwa beberapa orang pelajar Kelantan tiba di Kuala yang kini dipanggil Kuala Terengganu melihat pelangi di langit. Mereka pun menyatakan " Terang sungguh ganu di sini ". Apabila pulang ke Kelantan mereka menyatakan di negeri jiran sungguh "terang ganunya

aku bkn nk ckap pnjg sangat cma aku nk bgtahu ganu nie mmg kaya ngan kata sinonim,kata penguat.....hampir semua perkataan mesti ada kata penguat......tmbh2 lagi kata adjektif...kalau buat kamus, konpem lbh tebal drpda kamus dewan edisi ke-4..hahahah..mai kita tgk sama yea....lembutkan lidah anda dan cuba sebut perlahan-lahan..hehehehe


........sebelum tue,kite tgk video nie yang membuktikan bahsa terengganu adalah bahasa no2 dunia.....


                                                                  just imagine......................!!!!!!


video
                                  


jauh sapok.....teramatlah jauhnye
panah sang (panah kettik).........panas yg teramat sgt
comel lote.........comel yg amat
ija naung..........hijau kehijauan
sejuk ketto........sangat sejuk
itang lettung ( itang leggang)......tersangatlah hitamnya
punoh jahnang......rosak
kona lepe.........corner lipat
kelecak...........terpelanting
nakuk paik.......penakut yg amat
tinggi lonjong....tinggi sgt
tinggi nyayuk......sama cm diatas
masing pekkok.....teramat masin!
sekak netting.....singkat sgt (kain)
nipih nayyang.....sgt nipis
maknga............cuai
babei.............degil
supek gelenyar/ jaber ghok-ghak.........plastik

koghok............tengkorak
kehek.............muntahkan semula
puahsang..........boring
meppeh............tak larat
kepeh blepeng.....kempis sgt(sampai mcm lempeng?)
lapo perut........lapar (bahse ganu yg sering berangkai, sebut lapo misti
ade perut)
ngatuk mate.......ngantuk (samela tak bole pisah ni..)

bodo oh lalu........terlalu [**** sensor]
koghok keghing goh....tengkorak yg sudah kering (istilah ini juga diguna masa mengata/mengumpat)
kelecak baghak......terpelanting
kerek tlage......konkrit mengepung telage
tadok aroh........habis ikhtiar
penuh poppok/rumbu.......penuh sampai melimpah
khapoh...........kerak (goreng posang etc)
penuh nembok......penuh sampai melimpah
gemuk debbok......gemuk sgt
kuruh kering.....sgt kurus
botok licing.......botak licin (rambut)
beso jereguk.....besar
kecok.............jalan terhincut2
regel..............bising
se'eh............kenyang yang melampau


suke glekek.......ketawe menggelekek
ketor geggor......terketar² smp bergegar..hehe
manih leting......sgt manis
dulli mung........tak ambik peduli
musing ketang -cari merate-rata/berpusing
letihsang.........sgt letih
bapok gong........sgt besar
gong,mete..............sombong
srupe tule/supatula.......serupe je
berak nanang......sgt berat
ringang lepung.....sgt ringan
ketik nyamuk......digigit nyamuk
makang kkucing.....dimakan kucing
kattok wong........katak (siap ade bunyi tuu)
dop tahu starang.....tak tahu pun
busuk kohong....busuk gile
agah...org yg sombong
soheh dok munggg??... ko ni biar betul!!
sewang......lbh kurang serabut
apah nyor...... hampas kelapa
anguh letong...... sangat hangus
bata golek ..... boaster/bantal pelok
bronok ..... sejenis kuih yg diperbuat drpd sagu
bepang ....... sejenis kuih yg diperbuat drpd beras pulut
boloq woq ...... serabut
bahang ....... pukul kan!
Bluahh ......comot
culah ...... malah
 dokdang ....... tak sempat
iseng ....... gile
ikang aye ...... ikan tongkol
ikang kerah ekor ...... ikan cencaru
 tunggu stor ....... malu sekejap
Kupik .........kedekut
 ngerek,ngepong...... selalu bwk awek
Lembek ..... tilam
Lambur ....... beranda/balkoni
meroh merang ........merah sangat
memang dok arr ....... memang tak ar!
musing ligat ......... berpusing2
musing ketang ......... berpusing2
ngoyang ....... meroyan
nyekik ......... menyampah
nyakit nyamang ........ tidak bersangkutpaut
nyeh-nyeh ........ mengada-ngada
nisang .......gula melaka
sikekk ..... sedikit
se`jek ...... masjid
sekut merri ......biskut merrie
se'eh ...... kenyang sangat
sorok....... drawer
tawor hebbe ....... tawar gile
tawor lembo....tawar(air)
tohok......buang
senyak tupih( senyap tuppah ).....senyap sunyi
tinggi sayuk....sgt2 tinggi
beso jallo.....sudah besar(org)
kecik tuik.....kecil sgt2
pucak kesi.......pucat
bising bango.....bising sgt
uduh sepang ko'ong.......hodoh sgt2
tupul glebek.....tumpul(cm pisau ke)
patoh riok....patah(tangan)
pendek kettok.....pendek ah
gelak kattok......gelap gelita
kuning siyor......kuning
buruk leppok.....buruk giler
toho leppeh.....air yg cetek
tubek gembong ....... buasir
Wohhulu ..... bahulu
tubek .......keluar
panah ketik........ panas yang teramat
tohor leppeh....air yg cetek
paik nepang.....pahit yg amat2
kuba balo....kerbau yg ada wana perang2
beng ikang......... van @lori yg bawa ikan
patoh riok.....patah banyak
uduh sepang...hodoh sangat-sangat
busuk kohong....busuk yang amat sangat
nebeng ngoh......ter over
pekat likat.....pekat ah
nganjing – mempermainkan
 

haaaaaaaaaaaaaaa...pe cte...??? berblit x lidah korang sebut........hehhehe.....2 korang x dgr orang ulu trggnu lgi.....klu diorang cakap,confirm korang langsung xfaham......orang jadi urang.....jagung jadi jagaong...mcm2 lagilah...nanti ada msa aku update pasal loghat ganu nie........



                  

CorEtaN SuluNgKU....

                                            BISMILLAHIRAHMANIRAHIM..........


 sAlam kepada yg beragama islam n selamat sejahtera kepada yg non muslim........... :-)


ehmmmm..ehmmmm...pertama sekali, aku ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kpda sesiapa saje yg melayari blog nie n trma ksih jgak kpda diri aku  sndri sebab terbuka hati untuk mencoret sedikit sebanyak di ruangan @ laman yang diberi nama 'blog' nie...... kepada yg blum kenal aku..nielah anugerah Ilahi yang diberi nama mohd imran bin mohd bidin.......




 nak citer ckitlah pasal aku....xpelah kalau korang xnk baca pon....tapi sekurang-kurang bacalah ckit yea...kih3x....aku nie anak pertama daripada 5 orang adik beradik ataupon lebih dikenali anak sulong....klu yang lum knl aku leh panggil aku imran,im atau leh panggil nme penuh..aku xkisah....tu pon klu korang sangguplah......heheheh....bese kawan2 ganu or yg rapat ngan aku pggil aku merang.....patotnye meran jea tpi disebabkan loghat ganu yang bgtu murah dengan perkataan 'g' maka lahirlah merang...kih3x....


aku dimuntahkan drpda rahim ibuku pada 6 november 1988 di hospital besar kuala terengganu pada 6.35 am pada ari jumaat..kalau xsilap akulah.....hehehe....sekarang aku menetap di kg tok randok,ajil di daerah hulu terengganu....tpi aku xckap ulu yea.huhu.....alhamdulillah sekarang aku berada di salah sebuah universiti di tanah air iaitu universiti pendidikan sultan idris di Tanjong malim ataupon nama saintifiknya 'pekan cowboy'..skrang nie aku dah semesta 6.klu xde aral mlintang, insyaAllah setahun lgi abislah dan jika ada rezeki aku kan bergelar seorang GURU bahasa melayu..hehehe


sebenarnya banyak yang aku ingin coretkan tapi aku takut termuntah atau meluat klu korang baca banyak2...hehehe.....aku nie jenis heppy go lucky...aku sllu hepy dan aku xsuka sdih2x sbb akan jadi stress dan bile stress maka akan berlaku bnda2 yg diluar jangkaan....korang pke2lah sndri yeap.....huhu....aku jga suka berkawan tak kira laki @ perempuan, miskin @ kaya, cntik @ hodoh, dan antonim2x laenlah....asalkan boleh bt kawan......orang cakap berkawan biar seribu,bercinta biar satu,berkahwin 4 pon bleh.....hahahah...


hobi aku??? aku suka buat sesuatu yang tak borink n mengeluarkan peluh..apa2 jelah asalkan berpeluh walaupon tido semasa kipas rosak...berpeluh jgkkan?huhu......aku rsa setakat 2 dululah....ada msa aku update blog nie....sbnrnya byk jgk bnda aku nk kongsi......ok.semoga berjmpa lagi di masa dan hari yang sama....hehehe...salam ukhwah ......jeng jeng jeng!!!!!